

Menu dla dzieci
Nasze przedszkole posiada własną kuchnię, dzięki czemu wszystkie posiłki są przygotowywane na bieżąco. Poniżej znajdziesz tygodniowe menu, które będziemy serwować Twojemu dziecku.
Poniedziałek
śniadanie: ryż na mleku, chałka, ser żółty, ser wege, pieczony filet indyka, dżem niskosłodzony, serek waniliowy, serek sojowy, pieczywo żytnie chrupkie, pieczywo pełnoziarniste i pszenne, masło, świeże warzywa, napar owocowy
obiad: barszcz czerwony zabielany z warzywami
kopytka/makaron w sosie pomidorowym z mozzarellą, fasolka szparagowa, prażone pestki słonecznika, kompot
podwieczorek: humus z ciecierzycy, pieczywo chrupkie/ryżowe, świeże owoce sezonowe, herbata
kolacja: kanapki, chipsy z banana, herbata
Wtorek
śniadanie: omlet z warzywami, szynka z kurczaka, ser żółty, kremowy serek śmietankowy z kiełkami rzodkiewki, pasta warzywna, powidła śliwkowe, pieczywo pełnoziarniste i pszenne, masło, świeże warzywa, napar ziołowy
obiad: zupa warzywna z pomidorami i świeżymi ziołami
indyczka w sosie własnym/ kotlet warzywny, ziemniaki gotowane z koperkiem, marchewka gotowana na parze, kompot
podwieczorek: panna cotta waniliowa z naturalnym musem owocowym, świeże owoce sezonowe, herbata
kolacja: kanapki, chrupki kukurydziane, herbata owocowa
Środa
śniadanie: ryż na mleku kokosowym, szynka wieprzowa wysokogatunkowa, twaróg z miodem lipowym, dżem truskawkowy niskosłodzony, pieczywo pełnoziarniste i pszenne, masło, świeże warzywa, napar z owoców
obiad: krem z marchewki z prażonymi ziarnami
sajgonki z mięsem i warzywami, ryż biały, warzywa orientalne/ makaron sojowy z warzywami, kompot
podwieczorek: sok pomarańczowy wyciskany, banan, owoce sezonowe, herbata
kolacja: kanapki, herbatniki, herbata
Czwartek
śniadanie: parówki z szynki/ sojowe, pasta z kurczaka , jajka gotowane z majonezem i szczypiorkiem, ser żółty, pieczywo pełnoziarniste i pszenne, masło, świeże warzywa, herbata ziołowa
obiad: krem z pomidorów z grzankami ziołowymi
pierogi z serem i śmietaną/ makaron z naturalnym sosem truskawkowym, sałatka owocowa, kompot
podwieczorek: twarożek wiosenny z warzywami, pieczywo pełnoziarniste/ chrupkie, świeże owoce sezonowe, herbata
kolacja: kanapki, owoce suszone niesiarkowane, herbata
Piątek
śniadanie: pasta z makreli, ser żółty, schab pieczony, powidła truskawkowe, pieczywo pełnoziarniste i pszenne, masło, świeże warzywa, herbata ziołowa
obiad: rosół z makaronem, marchewką i natką pietruszki/ jarski
kotlet z warzyw grillowanych, ziemniaki puree z koperkiem, świeże warzywa, sos koktajlowy, kompot
podwieczorek: puszysty sernik/galaretka z owocami, świeże owoce sezonowe, herbata
kolacja: kanapki, wafle ryżowe z miodem naturalnym , herbata